Asta după ce aşa-numita coplată, instituită de ministerul Sănătăţii, a intrat în vigoare. În majoritatea spitalelor din judeţ, coplata este de 10 lei. Pacienţii spun că nu este o sumă mare, dar banii ar trebui utilizaţi pentru îmbunătăţirea condiţiilor din sistemul sanitar.
"Am început să implementăm indicaţiile ministerului sănătăţii ca urmare a unei adrese primite de la ministerul sănătăţii în care ni se comunica că începând cu 1 aprilie se aplică normele contractului-cadru pentru anul 2013-2014. În consecinţă ne-am organizat ca începând cu 1 aprilie să încasăm această coplată", a declarat Monica Costin, director îngrijiri Spitalul Judeţean.
De la plata internării vor fi scutiţi pacienţii internaţi de urgenţă, bolnavii cu afecţiuni cronice, copiii sau pensionarii cu venituri mici dar şi cei internaţi pentru o zi. Directorii de spital spun că suma strânsă din coplată nu va fi foarte mare, sub 1% din bugetul pe o lună.
"Fiecare leu este bine venit în cadrul economiei spitalului. Având în vedere că în spitalul nostru cam 40-50% se internează prin urgenţă, la un număr de 900 de externări pe lună şi 9.000 pe an, jumătate numai sunt cei care-s cu plată. Deci pe undeva cred că ar fi 5.000-6.000 de lei lunar", explică Nicolae Costanţea, director Spitalul Municipal.
Managerii spitalelor cred că măsura ar descuraja internarea celor care nu au cu adevărat nevoie de spitalizare.
"Pe cel de educare a populaţiei vizând costurile de sănătate, de educare a faptului că sănătatea ne costă şi ne costă destul de scump. Şi cea de reglare a circuitului pacientului încât pacientul să se adreseze medicinei primare, medicinei de ambulator şi atunci când este chiar nevoie să vină la spital", spune Sanda Patrichi, director Spitalul de Recuperare.
Pacienţii spun că suma prevăzută pentru coplată nu este mare, dar speră ca banii să fie utilizaţi pentru îmbună