În cea de-a doua zi de Paşte, credincioşii catolici din Cluj încă mai respectă un ritual din vechime - udatul fetelor. Stropitul fetelor, la început cu apă, iar acum cu parfum, este un simbol al vieţii şi al fertilităţii practicat de mai multe popoare germanice. Tradiţia se mai păstrează încă în satele cu populaţie maghiară din judeţ.
În comuna Luna, în prima şi a doua zi de Paşti copiii şi bărbaţii vizitează casele fetelor tinere pentru a le stropi cu parfum, ca să nu se veştejează şi să îşi păstreze prospeţimea şi frumuseţea.
Comunitatea din satul Luna respectă cu sfinţenie tradiţia udatului.
"Aici, în Luna, copii merg pe prima zi de Paşte la stropit şi bărbaţii în a doua zi. În a treia zi de Paşte e un obicei vechi, femeile vin cu găleata de apă şi îi udă pe bărbaţii care s-au îmbătat să se trezească", a spus Janos Kereji, preot Luna.
Pe vremuri, fetele care primeau udători în casă trebuiau să le ofere acestora flori, pe lângă obişnuitele ouă roşii.Când intră în casa tinerelor, udătorii rostesc o poezie.
Obiceiul udatului a fost preluat şi de credincioşii ortodocşi din Ardeal, care merg şi ei în a doua zi de Paşte în vizită la fete.