În vremuri de criză, tot mai mulţi tineri ieşeni caută să câştige un ban în plus, sacrificându-şi o parte din timpul lor liber. Unii se angajează part-time, suplimentar faţă de job-ul de bază, alţii se implică în proiecte de week-end, iar alţii iau parte la studii de bioechivalenţă, la o companie farmaceutică.
Studiul de bioechivalenţă constituie o etapă de cercetare a unui medicament, care are drept scop compararea in vivo (în organismul uman sănătos) a unui medicament testat cu un medicament de referinţă, conţinând aceeaşi substanţă activă. Urmărirea în timp a concentraţiilor medicamentului din sânge, pentru fiecare voluntar în parte, oferă angajaţilor companiei farmaceutice informaţii despre modul în care acesta este eliberat, absorbit şi eliminat în şi din organism.
„La Centrul de Evaluare a Medicamentului, nu se efectuează studii pentru molecule noi, ci numai pe medicamente generice. Cel din urmă termen este definit prin lege ca fiind un medicament care are aceeaşi compoziţie calitativă şi cantitativă a substanţelor active şi aceeaşi formă farmaceutică ca a medicamentului de referinţa, şi a cărui bioechivalenţă cu medicamentul de referinţă a fost demonstrată prin studii de biodisponibilitate corespunzătoare. Prin urmare, studiile de bioechivalenţă stau la baza autorizării unui medicament generic. Acestea au drept scop compararea concentraţiei plasmatice (cantităţii în sânge – n.r.) a medicamentului generic, în comparaţie cu medicamentul de referinţă, la persoane sănătoase“, a declarat Mihaela Melinte, şeful Biroului de Relaţii Publice din cadrul companiei Antibiotice SA.
Medicamentele cercetate într-un studiu de bioechivalenţă sunt bine cunoscute şi folosite frecvent în practica medicală, iar informaţiile despre siguranţă sunt deja descrise pentru medicamentul de referinţă. În plus, medicamentele cercetate se administrează, în general, într-o