Ambiția i-a transformat pe doi tineri români din simpli amatori, în oameni de știință de talie mondială, după ce au câștigat un prestigios concurs de inventică
Echipa Universității Valahia, de la stânga la dreapta: Alexandru Ivan, Mihai Ardeleanu, Valentin Gurgu și Marius Ioniță
Valentin Gurgu (25 ani) şi Marius Ioniţă (24 ani), studenţi la Universitatea Valahia din Târgovişte îşi închipuiau că la baza celor mai faimoase invenţii stă un „moment Evrika”.
Crearea unui dispozitiv de micromanipulare, care a câştigat recent marele premiu la Salonul „Pro Invent” de la Cluj-Napoca, le-a demonstrat însă contrariul: nu marile idei sunt rare, ci oamenii dispuşi să le transforme în realitate. „Am intrat în echipă vara trecută şi m-am ocupat de partea electronică. Până atunci mai făcusem doar practică”, povesteşte Valentin, proaspăt absolvent al unui master în Electronică şi Telecomunicaţii.
Geniali şi patrioţi
Nici Marius Ioniţă, colegul său, însărcinat cu programarea, nu era convins că are stofă de inventator. Împreună însă, şi-au pus numele pe un dispozitiv care ar putea revoluţiona domeniul bio-medical. „Sunt practic două braţe care manevrează obiecte fragile, între 10 şi 50 de microni, cu mult mai fine chiar decât un fir de păr”, explică Valentin. Un singur lucru au omis cercetătorii dâmboviţeni. „Nu am stabilit încă un preţ, deşi câteva institute de medicină vor să-l folosească în eşantionarea de celule”, spune tânărul.
Succesul proiectului l-a inspirat pe Valentin şi în lucrarea de dizertaţie. „A construit un alt sistem de micromanipulare, modificând capete de citire de DVD. Mai exact, o soluţie ieftină la ceva ce ajunge să coste pe piaţă şi zeci de mii de euro”, îl laudă profesorul Alexandru Ivan, coordonatorul echipei.
Potrivit acestuia, cea mai grea parte a proiectului a fost să găsească oamenii potriviţi. „Cercetarea nu e ca-