Inspectorii școlari recunosc deschis că invenția șefilor de la Educație nu oferă niciun avantaj părinților care vor să-și dea copilul la școală.
Deși prima etapă de înscriere în învățămîntul primar se va încheia abia peste trei săptâmâni, părinții s-au grăbit încă de dimineață să depună dosarul copiilor la secretariatele școlilor alese.
Până la amiază, au fost înregistrate în toată țara, peste 10.000 de cereri de înscriere, 10% dintre acestea fiind completate prin formularul on-line disponibil pe site-ul Ministerului Educației, www.edu.ro, la secţiunea „înscrierea în învăţământul primar”.
Părinții internauți au fost atenționați încă de la început că demersul lor nu-i scutește de un drum până la școală.
O unealtă inutilă
“Completarea acestei cereri de înscriere nu elimină obligativitatea de a vă prezenta la unitatea de învăţământ unde doriţi înscrierea cu dosarul complet al copilului, în vederea validării prezentei cereri. Acest formular vă permite doar să vă prezentați la secretariatul școlii cu datele copilului pre-completate, scurtând timpul de așteptare al dvs și al celorlalți părinți”, este avertismentul care precede descărcarea documentului.
Dar inspectorii școlari contrazic informațiile de pe site-ul ministerului. “Sincer, nu vă ajută prea mult. Tot trebuie să mergeți să prezentați actele și să semnați cererea. Câștigați cinci sau cel mult zece minute”,explică prin telefon o profesoară cu voce suavă, inspectorul de serviciu al liniei gratuite Tel Verde, pentru probleme legate de înscriere, din Capitală.
Un calcul rapid arată că avantajul este, de fapt, inexistent, completarea formularului durând cam tot atâta timp. Părinții trebuie să-și introducă mai întâi datele personale, apoi pe cele ale viitorului elev, informații despre ceilalți copii, iar în cele din urmă să bifeze criteriile de departajare generale în car