Deşi este declarată rezervaţie arheologică din 1985 şi e protejată de Legea 422/2001, necropola romană situată în zona ieşirii din Galaţi spre Tecuci a făcut obiectul mai multor tranzacţii imobiliare anchetate şi de DNA. Mai nou, a ajuns în proprietatea Piraeus Leasing, care, după ce iniţial ceruse descărcarea terenului de sarcina arheologică, a deschis o acţiune în justiţie pentru a clarifica statutul juridic al celor 10 ha.
„Deocamdată lucrările de descărcare de sarcină arheologică au fost sistate după ce proprietarul, Piraeus Leasing doreşte să fie în perfectă legalitate cu acel teren şi întrucât nu este foarte clară situaţia proprietăţii a deschis o acţiune în justiţie pentru ca instanţa să constate că sunt adevăraţii proprietari. Suntem şi noi parte în acel proces”, ne-a declarat Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional (DCPN) Galaţi.
Necropola Romană a fost descoperită în 1974 de prof univ Mihalache Brudiu, arheolog la Muzeul de Istorie Galaţi. Din 1985 e rezervaţie arheologică. Aici au fost descoperite atât morminte de înhumaţie, de rit roman, cât şi morminte de înhumaţie, de rit creştin, ce dovedesc trecerea la creştinism a daco-romanilor ce locuiau în zonă în sec. II-III. Au fost descoperite cruciuliţe de sidef şi un fragment de amforă cu monograma numelui lui Iisus Hristos. Din 1985, necropola este rezervaţie arheologică.
Tun imobiliar de 9,5 milioane euro
În 2007, Judecătoria Galaţi a „retrocedat” necropola romană într-un dosar care a intrat şi în atenţia DNA. În realitate, terenul de 10 ha, revendicat de un oarecare Anton Bejan, avea amplasamentul la o distanţă de 2 km, în zona Universităţii Danubius. Bejan a obţinut retrocedarea în zona necropolei în baza a două expertize topografice extrajudiciare, cu complicitatea fostului director al OCPI Galaţi, Nicolae Reti, care a avizat una din doc