Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, a avut, luni, o întâlnire cu conducerea Alro Slatina şi cu reprezentanţii CJ Olt şi ai Primăriei Slatina. Tema discuţiilor a fost impactul schemei de sprijin a energiei regenerabile şi cogenerare asupra industriei de aluminiu.
Gheorghe Dobra, directorul general Alro, i-a transmis ministrului Niţă că actuala schemă de sprijin provoacă societăţii pierderi de 6-7 milioane de dolari pe lună. Din acest motiv, aluminiştii au cerut suspendarea schemei de sprijin a energiei regenerabile şi cogenerare. Mai mult, Dobra a declarat că plata certificatelor verzi şi a taxei de cogenerare va duce la falimentul Alro, în trei luni. Alro a ajuns în 2013 să plătească, prin schema de sprijin, 300 de dolari pe toana de aluminiu.
Ministrul Constantin Niţă a admis că în România există cea mai generoasă schemă de sprijin şi a precizat că se va „umbla” la certificatele verzi şi la taxa de cogenerare. El a adăugat că, în această săptămână, va fi modificată legea pentru sprijinul energiei regenerabile şi că va fi redus numărul certificatelor verzi.
„Nu vrem să închidem industria românească şi nu voi face nimic în detrimentul ei. Am admiraţie pentru cei care au investit în energie regenerabilă dar situaţia trebuie echilibrată. Ne gândim să găsim o modalitate ca în Germania, unde marii consumatori să aibă facilităţi în acordarea de certificate verzi”, a declarat Niţă.
Întâlnirea dintre reprezentanţii Alro şi ministrul Energiei a avut loc la solicitarea preşedintelui CJ Olt, Paul Stănescu.
România a adoptat o lege prin care sprijină producția de energie din surse regenerabile (vânt, soare, apă, biomasă, biogaz). Producătorii primesc un anumit număr de certificate verzi, în funcție de tehnologia utilizată, legea instituind obligativitatea achiziționării certificatelor verzi de către furnizorii d