Igor Boţan: „e nevoie ca alegătorii să pedepsească politicienii care se comportă iresponsabil”.
Europa Liberă: Pe parcursul existenţei guvernării actuale, s-au făcut mai multe tentative de a dezamorsa bombele incorporate în Constituţie. Ţinem minte că imposibilitatea de alegere a preşedintelui a identificat una dintre cele mai mari probleme care apare atunci când nu există consens sau nu există capacitate de consens. E logic să ne întrebăm dacă nu cumva există şi alte provocări pe care nu le va putea depăşi un Parlament care nu are capacitate de consens?
Igor Boţan: „Pentru alegerea şefului statului de către Parlament e nevoie de o majoritate calificată de 3/5 din voturi, lucru greu de realizat.”
Europa Liberă: Adică un număr greu de adunat?
Igor Boţan: „Da, în această societate fragmentată, pentru că fragmentele care sunt reprezentate de către fracţiunile parlamentare în Parlamentul ţării nu vor să cedeze şi să fie tratate de către fragmentele sociale pe care le reprezintă drept trădătoare ale unor idealuri sau le putem zice altfel. Mare parte însă problemele sunt generate de clasa politică, de dorinţa politicienilor de a specula problemele constituţionale care pot fi, la o adică, trecute cu uşurinţă.
Cel mai recent exemplu este cel legat de majoritatea necesară pentru Curtea Constituţională, ca să aibă cvorum. Este o chestie legată de Legea cu privire la Curtea Constituţională şi nicidecum nu este o problemă legată de textul Constituţiei. Cu toate acestea, am văzut că personalităţi importante în acest stat au dat vina pe Constituţie.
Sau să luăm o altă problemă, legată de împuternicirea absolut nejustificată dată preşedintelui Parlamentului, pentru a identifica o candidatură pentru Procuratura Generală. Aici s-ar părea că există o problemă, dar, de fapt, nu există nicio problemă, pentru că Parl