Pentru 140 de elevi din Galați, săptămâna “Școala Altfel” va însemna o de la cei care lucrează în domenile în care visează să-și construiască o carieră.
Un număr de 140 de elevi din clasele a XI-a şi a XII-a din cinci licee vor merge în “shadowing” (observare) la 16 instituţii şi companii din municipiul Galaţi, în cadrul programului internaţional de orientare profesională Job Shadow Day 2013, aflat la a XI-a ediţie, şi derulat de organizaţia Junior Achievement România.
Programul are ca scop principal promovarea în rândul elevilor a unei mai bune înţelegeri a profesiei pe care o doresc şi a modului de funcţionare a unei companii şi ajută elevii să înţeleagă care sunt responsabilităţile şi activităţile unui angajat din domeniul în care doresc tinerii să lucreze, prin accesul direct la locul de muncă al acestuia.
Practic, cei 140 de elevi petrec, în perioada 1-5 aprilie, o zi la un loc de muncă într-o companie sau instituţie, în ,,umbra” unui angajat care are meseria dorită de elev, pentru a se familiariza cu activităţile şi responsabilităţile pe care le presupune meseria.
,,Experienţa unei zile de lucru în 'umbra' unui angajat poate să ofere elevilor răspunsuri mai clare la întrebările 'Ce vreau să devin după ce termin şcoala?' sau 'Care este cel mai potrivit loc de muncă pentru mine?'. În acelaşi timp, şi angajatorii pot afla mai multe despre aşteptările tinerilor de la viitorul loc de muncă şi despre nivelul de cunoştinţe şi abilităţi pe care le au viitorii angajaţi', a declarat Violeta Măzăroaie, coordonatorul proiectului.
Aceasta spune că meseriile cele mai căutate anul acesta de către elevi sunt profesor, inspector ecolog, ofiţer de poliţie, ofiţer în armată, actor, traducător, inginer IT, medic, asistent medical, hair stylist. Printre instituţiile şi companiile partenere ale proiectului se află Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii G