Un proiect depus de un ONG din Sălaj se numără printre cele 20 de proiecte selectate pentru o posibilă finanţare, din totalul de peste 500 depuse, în cadrul competiţiei ,,Fabricat în Ţara lui Andrei".
Competiţia, organizată de Petrom şi Fundaţia NESsT, îşi propune să dezvolte afaceri sociale în comunităţile locale din România, aşa că în perioada 29 ianuarie - 4 martie 2013, antreprenori, ONG-uri, PFA-uri, SRL-uri şi intreprinderi individuale s-au putut înscrie în cursa ce are ca miză câştigarea unei finanţări nerambursabile pentru iniţierea afacerii. Proiectele au trebuit să vizeze dezvoltarea unor intreprinderi sociale în 28 de comunităţi din ţară, fiind vorba în special despre zone în care Petrom a avut sau are exploatări petroliere. Din lista celor 28 de comunităţi face parte şi una din Sălaj, mai exact zona Marca, pentru care au fost înscrise în această competiţie nu mai puţin de 14 proiecte, la care se adaugă alte trei, în care Marca era inclusă ,,la pachet" cu alte comunităţi din judeţul vecin Bihor.
Dintre proiectele depuse pentru Marca, unul singur a fost selectat. Este vorba despre cel propus de Fundaţia Agapis din Zalău, care vrea să dezvolte şi la Marca o intreprindere socială de genul celei înfiinţate în 2010 la Valcău de Jos. Potrivit directorului fundaţiei, Alin Prunean, deocamdată nu se ştie dacă va fi vorba despre deschiderea unei unităţi de procesare a produselor apicole la Marca ori va fi înfiinţat doar un punct de colectare, procesarea urmând să se facă, în continuare, la Valcău. Cert este că proiectul se va concretiza prin sprijinirea apicultorilor locali, care vor primi inclusiv familii de albine şi care vor putea participa la cursuri gratuite de apicultură. ,,Ideea este să lucrăm cu mai mulţi apicultori, să îi sprijinim. Vrem să ne axăm pe câteva produse de nişă, cum ar fi propolisul sau lăptişorul de matcă", explică Prunean. @N