Daily Telegraph l-a poreclit pe liderul în vârstă de 30 de ani al Coreii de Nord, Kim Jong-Un, “Kim Comicul”, după “Ali Comicul”, celebrul ministru irakian al Propagandei care afirma cu tărie că Irakul a câştigat războiul chiar în timp ce puşcaşii marini americani intrau în Bagdad.
Apetitul acestuia pentru orice fel de publicitate, precum şi trucurile ridicole la care recurge adesea întăresc această impresie de adolescent întârziat care are acces la jucăria supremă a butonului nuclear. Comunicatul citat nu face excepţie şi ar putea figura în cadrul unei sinteze celebre a ediţiei on-line a ziarului Wall Street Journal la rubrica “Breaking News din 1953”.
Cele două Corei se află în stare de război de 60 de ani, iar Coreea de Nord a mai anunţat de câteva ori că denunţă armistiţiul de la Panmunjon, dar nu a lansat niciodată un atac pe scară largă. Au existat răpiri, atacuri asupra unor vase sud-coreene – ultimul în 2010, soldat cu moartea a 40 de marinari sud-coreeni – şi chiar atacuri de artilerie asupra unor insule aflate în dispută, tot în 2010, dar niciodată mai mult de atât.
De ce se tem americanii
Există multe speculaţii privind capacitatea rachetelor nord-coreene de a atinge ţinte situate la mare distanţă care să vizeze Hawaii sau Alaska, dar foarte puţine probe. Nord-coreenii dispun de patru tipuri de rachete - Nodong, cu raza de până la 1000 km, Taepodong-1, 2100-2200 km, Musudan, 4000 km şi Taepodong-2, 6000 km. În decembrie 2012, nord-coreenii au reuşit să lanseze un satelit în spaţiu cu ajutorul unei rachete de tip Taepodong-2. Cu toate acestea, nu există nici o dovadă că nord-coreenii au atins un asemenea grad de miniaturizare încât să monteze un focos nuclear pe vreuna din rachetele lor, iar pe de altă parte, americanii dispun de un sistem antirachetă destul de avansat în Coreea de Sud, Japonia şi în Pacific. Dacă ar încerca să lan