O reforma teritorial-administrativa gresita poate aduce mai multe pagube decat daca nu am scimba absolut nimic fata de situatia actuala. De aceea, abordarea acestei chestiuni, laolalta cu cea a modificarii Constitutiei, trebuie sa fie tratata cu cea mai mare seriozitate, a declarat Crin Antonescu, presedintele Senatului Romaniei, in cadrul primei dezbateri publice privind procesul de regionalizare si descentralizare, sustinute in Aula Academiei Romane.
Printre riscurile majore ale unei regionalizari gresite, realizate de dragul regionalizarii ar putea fi cresterea artificiala a birocratiei din tara. "Riscam sa constatam dupa descentralizare ca am realizat mai multe pagube decat profit", a mai declarat Crin Antonescu in cadrul dezbaterilor privind proiectul de regionalizare a Romaniei.
Membrii Academiei Romane prezenti la dezbatere au atras atentia ca noul proiect de regionalizare nu trebuie sa repete greselile facute in trecut. Regiunile ar trebui sa nu mai poarte denumiri geografice (gen Nord-Est, Vest, Sud etc) ci sa respecte traditia istorica (Acad. Ioan Paun Otiman). Apoi, noile regiuni ar trebui sa puna accent pe coeziunea teritoriala, sa reduca decalajele intraregionale (prof. univ Ioan Ianos) si aiba in fruntea criteriilor de creare functionalitatea socio-economica a structurilor regionale.
"Descentralizarea este un medicament teritorial. Prescrierea unei doze gresite poate avea insa efecte adverse si chiar complicatii, cu rezultat uneori fatal", sustine prof. univ Ioan Ianos. Acesta a observat ca actualele Regiuni de Dezvoltare nu au reusit sa rezolve problema decalajelor intraregionale, intre judetele bogate si cele mai sarace din cadrul aceleiasi regiuni. "Au lipsit proiectele intraregionale. Ce s-a observat este ca au fost prioritizate proiectele de importanta locala, care nu au avut efect de amplificare la nivel regional", explica