Cu o crestere importanta a numarului de solicitari se confrunta medicii si asistentii de pe ambulanta si SMURD in ultimele luni. Fenomenul care a luat amploare nu este datorat in special cresterii numarului de cazuri de urgenta ci a comoditatii oamenilor, multi maramureseni preferand ca la primul semn de boala apeleaze numarul unic de urgenta 112, in loc sa se deplaseze la medicul de familie.
La dispeceratul Serviciului Judetean de Ambulanta, in lunile februarie si martie s-a inregistrat o crestere semnificativa a solicitarilor , personalul medical fiind deseori chemat in ajutor pentru o simpla raceala sau un sindrom febril.
"In ultima vreme a crescut foarte mult numarul de solicitari catre ambulanta. Daca anii trecuti aveam o medie de 130-135 de solicitari pe 24 de ore la nivelul judetului , cel putin in luna februarie media a fost de 165 de solicitari pe zi, ceea ce inseamna o crestere de 20-25% fata de media obisnuita. Nu prin numarul crescut de solicitari avem probleme, ci prin cazurile care nu tin neaparat de ambulanta", a explicat Zoltan Balko, directorul medical al Serviciului Judetean de Ambulanta Maramures.
Reprezentantii institutiei arata ca in dispecerat sunt raportate toate tipurile de cazuri, o pondere insemnata avand insa cazurile medicale. Pe langa interventiile la solicitarile prin 112, personalul medical se ocupa si de transferurile bolnavilor la spitalele din Cluj sau Targu Mures. In astfel de situatii, insa, un echipaj este scos din activitatea pe judet pentru 5 pana la 8 ore, interval in care la nivelul municipiului exista un numar mai mic de ambulante care trebuie sa faca fata tuturor solicitarilor. Pentru a evita situatiile de criza, medicii le solicita maramuresenilor sa apeleze la numarul de urgente 112 doar atunci cand au o problema reala sau una grava.
„ Pentru a apela numarul unic 112 trebuie