Dincolo de manipularea ideologică, de lipsa de coerență a revendicărilor, de inconsecvența vădită a reperelor, protestele studențești atrag atenția asupra unei realități din ce în ce mai prezente.
„Educaţia noastră nu o să plătească pentru criza lor!“ – așa suna un slogan al recentelor manifestații studențești din Spania, care încercau să atragă atenția asupra subfinanțării sistemului universitar pe fondul masivelor tăieri bugetare.
În România, cele mai importante centre universitare din țară, Bucureștiul și Clujul (conform, ce-i drept, unui clasament care a căzut în instanță în urma unui proces intentant de rectorul unei fabrici de diplome), sunt de aproape două săptămâni teatrul unor mișcări studențești organizate sub forma deja consacrată a „ocupării“. Întâmplător sau nu, ambele acțiuni de protest, prima declanșată la Universitatea „Babeș-Bolyai“ din Cluj, a doua la Universitatea din București, Facultatea de Istorie, se desfășoară în amfiteatrele Nicolae Iorga.
La Cluj, povestea „ocupării“ a izbucnit pe data de 21 martie, când conducerea Universității „Babeș-Bolyai“ nu a permis desfășurarea unei întâlniri organizate de o asociație denumită sugestiv Tinerii mânioși care intenţiona, sub genericul Joia mânioasă, proiecția documentarului Blokada, în care este descrisă ocuparea Facultăţii de Filosofie din Zagreb în anul 2009. La scurt timp, un fenomen similar a apărut și la Facultatea de Istorie a Universității din București. Ambele situri sunt în continuare „ocupate“, cel de la București având de altfel o pagină de Facebook, Baricada Universitară, pe care postează regulat noutăți.
Protestul studenților de la Cluj a demarat pe fondul unor nemulțumiri legate de neplata burselor, în special cele POSDRU, și de restricționarea abuzivă a accesului în interiorul universității. Conducerea UBB ar fi limitat accesul p