Reprezentanţii Congresului Civic şi-au prezentat astăzi dezacordul faţă de proiectul de lege înaintat de deputatul liberal Ana Guţu. „Congresul vrea să atragă atenţia Parlamentului şi a cetăţenilor, că acest proiect nu este acceptabil şi nu trebuie să existe în Republica Moldova“, a comunicat în cadrul unei conferinţe de presă Olga Goncearova, preşedintele Adunării Popoarelor Moldovei (APM).
„Proiectul vine în contradicţie cu tradiţia naţional-statal moldovenească“, susţine istoricul Sergiu Nazaria. „Mai mulţi ani, limba rusă a fost a doua limbă de stat şi chiar limbă de comunicare între moldoveni. Istoricii au demonstrat că Ştefan cel Mare a cunoscut rusa. Se vrea ruperea relaţiilor cu Federaşia Rusă, anularea statalităţii RM şi ca să nu să se rezolve conflictul transnistrean. Cei din stânga Nistrului nu vor dori să mai vorbească cu noi, pentru că suntem fascişti“, crede Nazaria.
Preşedintele „Ligii Tineretului Rus“ susţine că prin iniţiativa liberală societatea moldovenească se întoarce în anii ’30, când în şcoli era interzisă predarea limbii ruse, iar cei care vorbeau această limbă în instituţia de învăţământ erau bătuţi cu varga pe mâini. „Este inadmisibil să se repete această situaţie. Trebui să păstrăm ce avem. Ne adresăm partidului de opoziţie, care este şi cel mai mare din RM, să apere interesele popurului rus din RM şi a vorbitorilor acestei limbi“, a vorbit în rusă Tiulenaţev.
„O minoritate xenofobă îşi impune voinţa majorităţii populaţiei, promovându-şi intenţia de a schimba sintagma limba moldovenească cu limba română, în Articolul 13 din Constituţia RM“, afirmă Corneliu Mihalachi, membru al Consiliului Coordonator al Audiovizualului.
Participanţii la conferinţa de presă au făcut un apel partidului de opoziţie (Partidului Comuniştilor din Republica Moldova – n.a.) să oprească politica genocidului faţă de o parte a populaţiei din RM