Cumpărată ilegal în 2003 de SC Metaleuroest SRL Câmpina, firmă controlată de oamenii de afaceri Emil Mihai Tufan şi Mihai Anastasescu, SC Electrocarbon SA Slatina, un etalon pentru metalurgia românească înainte de 1989, se apropie din ce în ce mai mult de ziua în care îi va fi pus lacătul pe poartă. Noii acţionari au scos la mezat instalaţia de producere a electrozilor siderurgici, adică obiectul de activitate pentru care a fost creată, în 1968, fabrica. Asta după ce noii stăpâni au muls-o de sume uriaşe de bani, în vreme ce valuri succesive de disponibilizări au lăsat pe drumuri sute şi sute de muncitori, şi după ce trei oameni au intrat în puşcărie exact din cauza tranzacţiei prin care Metaleuroest SRL a intrat în posesia pachetului de acţiuni graţie căruia a devenit acţionar majoritar la Electrocarbon.
În Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor (AGEA) Electrocarbon din data de 25 ianuarie 2012, acţionarii Electrocarbon aprobau vânzarea, prin licitaţie pe bază de oferte, a fluxului de electrozi, activ compus din 11 hectare de teren, o suprafaţă construită de 73.500 mp şi echipamente tehnice reprezentând linia de producţie a electrozilor siderurgici care a hrănit, timp de peste două decenii, circa 5.000 de familii ai căror membri îşi desfăşurau activitatea profesională aici, înainte de 1989. AGEA de la acea dată însărcina Consiliul de Administraţie să întreprindă demersurile necesare întocmirii dosarului de prezentare a activului pus în vânzare, oferta de vânzare şi condiţiile de participare la licitaţie.
Întruniţi din nou şapte luni mai târziu, la 13 august 2012, noii acţionari ai Electrocarbon aveau să aprobe şi rapoartele de evaluare a bunurilor scoase la vânzare, elaborate de SC Colliers Internaţional SRL şi SC CS Invest Consulting SRL, precum şi preţul minim de pornire a licitaţiei, stabilit la 16 milioane de euro, împuternicind totodat