Teodor Meleşecanu directorul SIE, susţine că se poate constata o intensificare a acţiunilor inamicilor externi ai României, statali şi nestatali, care nu manifestă bunăvoinţă faţă de noul statut al ţării noastre de membru NATO şi UE. Acestea sunt vizibile şi se întâmplă lucruri care nu pot fi explicate altfel, argumentează şeful SIE.
Teodor Meleşcanu nu crede în iminenţa unei conflagraţii mondiale, ci doar în izbucnirea unor tensiuni locale. De asemenea el spune că problemele globale, alimentaţia, energia, problemele sociale şi cele militare nu reprezintă riscuri pentru România, ci oportunităţi.
„Adevărul“: Vedem în jurul nostru tot felul de crize. Avem o criză economică în desfăşurare în UE. Avem crize politice în Ungaria, Bulgaria, Republica Moldova. Sunt acestea riscuri pentru securitatea naţională a României?
Teodor Meleşcanu: Fenomene, cum sunt denumite de unii specialişti „lebăda neagră“, cum a fost Primăvara Arabă, creează şi pentru România riscuri şi ameninţări, pentru că depindem foarte mult de ceea ce se întâmplă în afara frontierelor noastre. De multe ori, ceea ce se întâmplă în afara graniţelor are un efect direct şi asupra noastră, fie prin spirit de imitare, fie prin reţelele de socializare. Toate aceste lucruri sunt reale, şi cea mai mare ambiţie a noastră este să le semnalăm cu cât mai mult timp înainte posibil şi să găsim modalităţi prin care România s-ar putea pune la adăpost. Lucrurile se întâmplă extrem de repede, timpul se comprimă. România a avut o schimbare fundamentală de statut. Dintr-o ţară comunistă, semnatară a Tratatului de la Varşovia, a devenit în ultimii 20 de ani o ţară membră a UE, a NATO, un stat care are trupe de menţinere a păcii în Balcanii de Vest, în Afganistan, are anumite facilităţi militare americane. Ultima colaborare cu SUA este scutul antirachetă, care sperăm să se finalizeze. Din acest punct de vedere,