O delegaţie UE la Chişinău a avertizat astăzi asupra acestui risc, în cadrul unei şedinţe a Consiliului Naţional pentru reforma organelor de drept.
Pentru realizarea până în anul 2016 a Strategiei de reformare a justiţiei, Uniunea Europeană s-a angajat să ofere Republicii Moldova aproximativ 60 de milioane euro. Instabilitatea politică de la Chişinău şi căderea guvernului Alianţei pentru Integrare Europeană se pare că tergiversează acordarea tranşei de 15 milioane de euro pentru prima jumătate a acestui an. Iată observaţia şefului secţiei Operaţiuni din cadrul Delegaţiei UE în Republica Moldova, Kaido Sirel, făcută astăzi în cadrul şedinţei Consiliului Naţional pentru reforma organelor de drept:
„Pentru oferirea acestui suport bugetar este necesară semnarea unui acord de finanţare dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova. Întrebarea, de fapt, este cine ar putea semna acest acord, având în vedere că Republica Moldova la moment are un guvern în exerciţiu şi dacă preşedintele ţării îşi poate asuma semnarea acestui document”.
O altă întrebare din partea reprezentantului delegaţiei UE în Republica Moldova s-a referit la tot suportul financiar care urmează să fie oferit în acest an – în jur de 60 de milioane de euro, inclusiv cele 15 milioane pentru reformare sectorului justiţiei. Uniunea Europeană este în aşteptarea aprobării de către Guvern a Strategiei de Management a Finanţelor Publice, o precondiţie pentru transferarea suportului bugetar.
Preşedintele Nicolae Timofti, care a condus şedinţa de astăzi a Consiliului Naţional pentru reforma organelor de drept, a observat că, într-adevăr, legislaţia moldovenească conţine un şir de carenţe care împiedică buna guvernare a ţării pe durata unui guvern în exerciţiu:
Nicolae Timofti x Nicolae Timofti
„La moment, într-adevăr, este o situaţie complicată pentru noi