Un ieșean a chemat în judecată statul român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).
Economistul Eugen A. (61 de ani) a precizat în cererea adresată CEDO, că a plecat din România în 1992, petrecând doi ani înGermania. Acesta a precizat că, la întoarcerea în țară, autoritățile i-au emis la cerere un buletin în care se menționa că are domiciliul în România. Actul de identitate expira pe 14 aprilie 2004.
De pe 14 aprilie 2004, reclamantul a încercat fără succes să obțină o reînnoire a documentului respectiv. Acesta a menționat că numeroasele sale tentative s-au lovit de refuzul autorităților, care i-au cerut să facă dovada că deține o locuință în România.
Potrivit bărbatului, acest lucru era imposibil de dovedit, dat fiind faptul că divorțase și că nu mai locuia în casa în care stătuse până atunci. Reclamantul a adăugat că, începând din 2003, a locuit împreună cu fiul său minor, într-o rulotă, care staționa în grădini private sau pe amplasamente publice și că a avut mari probleme în a-și găsi ceva de-ale gurii, fiind astfel obligat să caute prin tomberoane sau să accepte mila trecătorilor.
Din cauza acestor condiții de viață precare, atât el, cât și fiul său, care, între timp, a devenit major și a fost student în Iași, s-au îmbolnăvit de tuberculoză. Faptul că reclamantul nu a avut un act de identitate, a făcut ca acesta să nu poată beneficia de servicii medicale gratuite. De asemenea, această lipsă a reprezentat un obstacol în a obține vreo slujbă, deoarece i se cerea mereu cazierul judiciar, pe care nu-l putea scoate fără buletin.
Un cerc vicios
Bărbatul a adăugat că a încercat să-și practice meseria de economist prin intermediul unei firme cu acte înfiinţate anterior apariției acestei probleme, însă autoritățile i-au anulat autorizația și au decis blocarea conturilor bancare ale societății respective. Apoi, ieșeanul a muncit