Situatia bancilor din Cipru i-a facut pe clientii romani sa se gandeasca mai bine la economiile lor, iar unii chiar au inceput sa-si gestioneze banii astfel incat sa aiba depozite de cel mult 100.000 euro, suma garantata. Cum iti recuperezi banii din banca daca aceasta da faliment?
In Romania, Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB) garanteaza depozitele deschise de persoanele fizice si de persoanele asimilate intreprinderilor mici si mijlocii la bancile membre.
Plafonul de garantare este de 100.000 de euro, in echivalent lei, indiferent de moneda de constituire a depozitelor. Plafonul este acelasi in toate tarile Uniunii Europene.
Oficialii FGDB considera ca depondentii bancilor cipriote aflate in Romania nu trebuie sa se ingrijoreze, ci sa aiba incredere in autoritatile locale. Chiar si Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a transmis recent clientilor cu depozite de pana la 100.000 euro sa nu se ingrijoreze.
Compensatiile se platesc prin intermediul unitatilor teritoriale ale bancilor mandatate de Fondul de Garantare a Depozitlelor in Sistemul Bancaroficialii FGDB
“Plata compensatiilor pentru depozitele garantate se face in cazul in se declara indisponibilizarea depozitelor la banca respectiva”, au mentionat reprezentantii Fondului.
Acestia au adaugat ca deponentii garantati vor primi o compensatie egala cu suma tuturor depozitelor pe care le detin la acea banca, inclusiv dobanda pana la data indisponibilizarii depozitelor. Aceasta formula se aplica si conturilor curente.
Fondul de garantare mandateaza alte banci care sa plateasca compensatiile catre clientii bancii care se inchide. Deponentul trebuie sa aiba cartea de identitate asupra sa cand se duce sa primeasca acele compensatii, toate informatiile despre client si depozitele sale fiind deja in baza de date a FGDB.