Spitalele din judeţul Braşov au stabilit coplata pentru serviciile medicale, intrată în vigoare la 1 aprilie, dar managerii şi directorii economici susţin că sumele care ar urma să fie încasate vor fi destul de mici.
La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, cel mai mare din judeţ, cuantumul stabilit de conducerea spitalului este de 7 lei. Directorul interimar al unităţii spitaliceşti, dr. Adrian Albotă, a precizat luni că din cele aproximativ 3.000 de internări pe lună, coplata se va încasa de la circa 450 de persoane care se externează lunar. La Maternitate suma stabilită pentru coplată este de 10 lei, dar urmează să fie aprobată în Consiliul de Administraţie.
Directorul economic Dumitru Nedelcu a declarat că numărul de persoane pentru care se va percepe această taxă este destul de mic, având în vedere că gravidele, lăuzele şi copiii sunt scutiţi de coplată. Şapte lei vor plăti la externare şi pacienţii Spitalului de Neurologie din Braşov, unitate care estimează încasări de 22.000 de lei pe an.
Spitalul de Boli Infecţioase a stabilit coplata la suma de cinci lei, dar potrivit directorului economic al spitalului, Anca Maxim, din cele 300 de internări pe lună, mai mult de o jumătate sunt copii, care nu plătesc, deci sumele care se vor strânge din coplată vor fi destul de mici. Tot cinci lei vor plăti şi pacienţii Spitalului de pneumoftiziologie, iar la Spitalul Clinic de Pediatrie nu se percepe coplată fiind vorba de copii.
La Spitalul din Zărneşti coplata a fost stabilită la suma de zece lei, urmând să fie aprobată în Consiliul de Administraţie. Directorul economic al spitalului, Magdalena Şerbănică, a precizat că, din estimările făcute, 60% dintre cei 300 de pacienţi internaţi lunar sunt urgenţe, boli cronice, copii care nu vor plăti, 20% sunt pensionari cu venituri sub 740 de lei, iar 20% ar trebui să plătească.
„Vă daţi seama ce su