Nu este nici o fericire că numirea procurorilor care vor conduce DNA şi Parchetul General va fi rodul unei înţelegeri între doi oameni politici - în cazul de faţă premier şi preşedinte - după cum simplul fapt că, sub ministeriatul Monei Pivniceru, a existat o procedură de selecţie nu a putut garanta, dată fiind lipsa de transparenţă, desemnarea unor procurori al căror angajament pe linia anticorupţiei să fi fost probat prin fapte, nu prin banale vorbe.
Şi pentru că totul a fost lăsat în seama unui târg între politicieni, este de aşteptat ca înlocuirea lui Daniel Morar şi a Laurei Codruţa Kovesi să producă mişcări în lanţ în interiorul arcului puterii.
După interogatoriul prin care a trecut Victor Ponta la Antena 3 şi după ce veninul lui Crin Antonescu la adresa partenerului său social-democrat, în chestiunea numirii lui Kovesi la DNA, s-a revărsat în valuri pe acelaşi post, faliile de la vârful USL nu doar că sunt evidente, ci pun pe masă cea mai proastă fotografie a unităţii USL, de la înfiinţare până acum.
PC şi PNL, pe de o parte, respectiv PSD, pe de alta, nu au fost niciodată atât de aproape de ruptură ca acum, când aflăm de la Antonescu şi Voiculescu faptul că destrămarea USL, nu în 2016, ci cât de curând, este un scenariu luat deja în calcul.
Iar de data asta, nervii lui Crin Antonescu şi frustrările cercetatului penal, Dan Voiculescu, mai au în spate ceva. Ceva solid: suspendarea de către PNL şi PC acordului de coabitare dintre Guvern şi Preşedinţie, o ameninţare care, dacă va fi pusă în operă, va separa apele între partidele care compun USL.
Anunţul a fost făcut de liderul liberalilor duminică, tot la Antena 3: "Victor Ponta nu devine, chiar dacă va face acest lucru, duşmanul nostru, nu încetează să fie aliatul meu. Sigur căştiu toate aceste lucruri (legate de o eventuală nemulţumire a electoratului - n.r.) , tocmai de aceea v