Patronii care nu isi achita obligatiile catre stat, inclusiv cele cu plata salariilor angajatilor si a contributiilor sociale, risca pana la 8 ani de inchisoare. Asta daca Fiscul primeste o sesizare si descopera ca acestia au actionat in cunostinta de cauza. DailyBusiness.ro prezinta, pe larg, ce prevede legislatia.
Noile reglementari menite sa combata evaziunea fiscala au trecut aproape insesizabile, cu toate ca impun masuri fara precedent in Romania post-decembrista.
Legea nr. 50/2013 privind modificarea Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 146/19.03.2013, si a intrat deja in vigoare. Actul normativ stabileste, practic, dublarea pedepselor pentru patronii si administratorii de firme care inseala statul si proprii angajati.
Astfel, daca un patron nu plateste darile pentru angajatii sai si fiscul il prinde, acesta poate sta de la unu la sase ani de inchisoare. Cei care se stiu vinovati si distrug documentele firmei primesc intre 2 si 8 ani de inchisoare.
Art. 6. Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 6 ani retinerea si nevarsarea, cu intentie, in cel mult 30 de zile de la scadenta, a sumelor reprezentand impozite sau contributii cu retinere la sursaLegea nr. 50/2013 privind modificarea Legii nr. 241/2005
“Se considera infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 6 ani retinerea si nevarsarea, cu intentie, in cel mult 30 de zile de la scadenta, a sumelor reprezentand impozite sau contributii cu retinere la sursa”, se precizeaza in lege.
Noile prevederi ale legii afirma, totodata, ca daca patronul nu plateste contributiile la pensie si sanatate pentru angajatii, e ca si cum i-ar fura pe angajati si le-ar incalca o serie de drepturi.
“Daca, de exemplu, ajungeti la spi