Ministerul Afacerilor Interne a lansat astăzi în dezbatere publică noi propuneri de modificare a Codului Rutier. Persoanele care au domiciliul în România ar urma să aibă dreptul să circule în ţară cu maşini înmatriculate în străinătate doar 30 de zile, apoi fiind obligate să le înmatriculeze în România. Alte propuneri se referă la suspendarea permisului de conducere pentru cei care nu îşi plătesc amenzile la timp, la introducerea de camere video pe maşinile pe care se dă examenul auto sau la apariţia unei noi trepte de amendă, pentru depăşirea vitezei legale cu 60 de kilometri la oră.
Proiectul de lege prevede ca autovehiculele şi remorcile înmatriculate în alte state, deţinute de persoane care domiciliază sau au reşedinţa în România sau de firme care au sediul aici, să poată circula cel mult 30 de zile în România, de la data înscrierii în circulaţie sau a dobândirii proprietăţii.
“Autovehiculele şi remorcile înmatriculate în alte state deţinute cu orice titlu de persoane care au sediul, domiciliul ori reşedinţa în România, pot fi conduse pe drumurile publice pentru o perioadă de maximum 30 de zile de la data dobândirii titlului sau de la data înscrierii în evidenţa autovehiculelor şi remorcilor înmatriculate în alte state”, se arată în proiectul de lege al MAI.
Această prevedere a fost propusă de Poliţia Rutieră încă din 2012, din cauza unui fenomen care a luat amploare în ultimii ani – înmatriculările de maşini din România, în Bulgaria. Românii au apelat tot mai des la această practică, pentru evitarea taxei de primă înmatriculare.
În 2012, poliţiştii români opriseră în trafic peste 42.000 de maşini înmatriculate în Bulgaria, acesta fiind cel mai mare număr de maşini înmatriculate în străinătate care circulau pe teritoriul României. Poliţia vizează, prin această propunere, mai ales eliminarea unor efecte apărute ca urmare a acestei por