O expertiză contabilă arată că hotelierii trebuie să plătească, separat, o taxă pentru ce se aude la televizor și una pentru ce se vede. Calculele au dublat prețul pentru taxele audio-vizuale
O dispută dintre o societate de turism şi Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiştilor Interpreţi - CREDIDAM a scos la iveală un caz ieşit din comun. Un expert contabil chemat de instanţă să facă lumină în documente a „inventat” pur şi simplu o expertiză judiciară care arată cum se „umflă” preţurile plătite pentru audio-vizual.
„Se încalcă legea”
Aşa cum reiese din documentele aflate în posesia EVZ, pentru fiecare cameră a unui hotel, s-a încasat, în anul 2012, o taxă audio şi o taxă audiovizuală. Or, în condiţiile în care unitatea turistică are în camere numai televizoare, taxarea în plus doar pentru „zgomot” este ilegală, susţine conducerea Marshal Turism. Expertul incriminat, Mariana A., a mai calculat „greşit” numărul zilelor de penalizare, a omis facturi achitate astfel încât, la „socoteala” finală, au rezultat sume aproape duble faţă de cele reale.
Bulversaţi de calculele făcute de expert, cei de la Marshal Turism le solicită explicaţii responsabililor de la audio-vizual: cum se pot calcula sumele de bani încasate dacă legea nu prevede, concis, taxe separate pentru audio şi audiovizual. După teoria celor de la CREDIDAM, dacă ai doar televizor plăteşti taxe pentru: fonograme, audio pentru TV şi audiovizual pentru TV. Dacă ai şi TV şi radio, taxa pentru radio sau CD player nu se va plăti. „Se încalcă grav Legea 8/1996 (a drepturilor de autor n.r.) şi normele de aplicare ale acesteia”, susţine conducerea Marshal Turism.
De necrezut este, însă, calculul făcut de expertul contabil. Acesta a adunat taxe pentru trei luni în loc de două, în unele cazuri. În alte situaţii, el a stabilit că societatea trebuie să plătească sume de patru ori ma