Când vorbim despre seminţe ne gândim în primul rând la cele de dovleac sau de floarea- soarelui. Dar există mult mai multe soiuri, la fel de sănătoase, prin conţinutul lor bogat în fibre, vitamine, minerale şi grăsimi benefice. Specialistul nostru, dr. Cristina Bălănescu, îţi arată de ce e bine să le incluzi în alimentaţia ta zilnică. Când vorbim despre seminţe ne gândim în primul rând la cele de dovleac sau de floarea- soarelui. Dar există mult mai multe soiuri, la fel de sănătoase, prin conţinutul lor bogat în fibre, vitamine, minerale şi grăsimi benefice. Specialistul nostru, dr. Cristina Bălănescu, îţi arată de ce e bine să le incluzi în alimentaţia ta zilnică.
Anumite seminţe sunt şi o bună sursă de proteine, fiind indicate celor care sunt vegetarieni sau în perioada postului. Iată seminţele bune pentru sănătate.
- Cânepă Conţin 10 aminoacizi esenţiali, având 30% proteine pure. În plus, au 40% fibre, cea mai mare cantitate găsită în vreun aliment. Consumul lor previne multe forme de cancer, boli de inimă, Alzheimer sau Parkinson.
- Floarea-soarelui Sunt bogate în acid folic, dar şi în grăsimi bune, vitamina E, seleniu şi cupru, care te ajută să ai o inimă sănătoasă. Sunt recomandate şi pentru slăbit fiindcă facilitează digestia şi previn balonarea. Se pot face cure cu seminţe de floarea-soarelui pentru tratarea sterilităţii şi a impotenţei, precum şi pentru combaterea bolilor de rinichi sau de bilă.
- Susan Sunt bogate în calciu, magneziu, zinc, fier, B1 şi fosfor. Consumul lor micşorează tensiunea şi protejează ficatul. De asemenea, aceste seminţe previn artrita, astmul, migrenele, durerile asociate ciclului menstrual, neplăcerile menopauzei şi ale osteoporozei. Conţin şi mult calciu, putând înlocui cu succes laptele.
- Dovleac Sunt bogate în omega 3 şi zinc, două ingrediente care previn procesele inflamatorii, artrita şi osteoporoza. C