Liderii USL, premierul Victor Ponta şi şeful Senatului, Crin Antonescu, au participat, marţi, la Academia Română la o dezbatere pe tema regionalizării.
Premierul a reiterat idea unei supercentralizări a statului roman care conferă prea multe atribuţii puterii centrale. Victor Ponta a precizat că aceeaşi problem o are şi si sistemul supercentralizat al justiţiei, arătând că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ultima instanţă decizională care primeşte, dosare din toată ţara, ar putea fi eficientizat prin soluţionarea la nivel regional, la nivelul Curţilor de apel. El a atins, în context şi problema procurorilor, arătând că dacă numărul acestora va fi mai mare, nu va stârni atat de multe pasiuni politice ca în prezent.
“Eu cred că organizarea justiţiei trebuie să meargă mână în mână cu regionalizarea şi că, la nivel regional, curţile de apel trebuie să finalizeze cea mai mare parte a procedurilor într-un mod mai eficient, mai puţin costitsitor pentru cetăţean. Spun lucrul ăsta şi în speranţa că, mergând în această direcţie, vom avea un număr de procurori generali ai curţilor de apel şi procurorul general al României va fi, ca în multe alte ţări europene, o funcţie într-adevăr onorantă, dar care nu stârneşte atâtea pasiuni şi discuţii cum se întâmplă în România. În momentul în care procedurile se termină la curţile de apel în regiuni, poate că pasiunea politică va fi mult redusă în acest domeniu”, a declarat Victor Ponta.
Şeful Senatului, Crin Antonescu a accentuat asupra faptului că există o viziune comună în cadrul alianţei USL, despre regionalizare. El a spus că decizia descentralizării a venit în urma analizei riscurilor legate de birocraţia care s-a multiplicat şi a devenit agresivă. Crin Antonescu a menţionat că regionalizarea nu trebuie privită ca o “poză de inaugurare”, ca un câşig al unei formaţiuni politice, sau ca o treaptă pe care mai urcă