Sute de copii sunt abandonaţi în spitalele din România, o problemă dureroasă şi delicată, la care autorităţile se chinuie să găsească cea mai bună rezolvare. Preşedintele Oficiului Român pentru Adopţii (ORA), Bogdan Panait, a explicat că este vina sistemului, aşa cum a funcţionat el din '90 până în prezent, pentru numărul mare de copii abandonaţi în spitale.
"Încercăm să schimbăm această cutumă, această mentalitate… Este vina sistemului... Ceea ce vrem să facem este să schimbăm mentalitatea şi să lucrăm în interesul superior al copilului", a declarat oficialul cu ocazia lansării unui amplu studiu privind situaţia minorilor abandonaţi şi aflaţi în grija statului.
Trei sferturi dintre cei peste 60 de mii de copii lăsaţi în grija statului au peste şase ani şi pentru aceştia nu există decât puţine cereri de adopţie. Aceasta pentru că românii doresc copii până în trei ani. De asemenea, în sistem sunt şi alţi copii cu şanse extrem de scăzute de a fi înfiaţi, fie din cauza etniei, fie din cauza unor deficienţe fizice sau psihice sau a unor probleme de sănătate, asta deoarece majoritatea potenţialilor adoptatori refuză să adopte copii din cele două categorii. Astfel, doar 1% dintre copiii adoptaţi au un handicap, în timp ce aproape o treime dintre cei aflaţi în sistemul de protecţie specială au o astfel de problemă, potrivit studiului realizat de ORA, UNICEF şi Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii Bucureşti.
Motivaţia adopţiei
Studiul a încercat să stabilească practic motivele care duc la adopţia unui copil şi problemele post-adopţie, dacă a fost cazul. Motivaţia cea mai puternică pentru adopţie este infertilitatea cuplului, invocată în 58% din cazuri, urmată de dorinţa de a ajuta un copil, în 22% din situaţii. În şase procente dintre cazuri, părinţii adoptivi au fost iniţial asistenţi maternali ai cop