Premierul „a fost răzgândit” de colegii din USL în legătură cu numirea Laurei Codruței Kovesi la DNA. Un rol important l-au avut și doi dintre procurorii cu greutate din CSM: Oana Schimdt-Hăineală și Daniel Morar Sursa: NICU DÎRDÎIAC
Premierul Victor Ponta a renunţat ieri să mai nominalizeze noii şefi ai Parchetului General şi DNA. După o discuţie cu membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), şeful guvernului a anunţat că procedura declanşată de Mona Pivniceru (concurs de proiecte de management şi audieri publice în CSM), solicitată de Comisia Europeană, va continua. În plus, Ponta că nu va mai ocupa multă vreme nici poziţia de interimar la Justiţie, urmând ca PNL să desemneze un ministru plin. Acesta va avea sarcina să facă nominalizările.
Filmul zilei
A fost momentul de la Jandarmerie, când prim-ministrul a răspuns: „Da!” la întrebarea jurnaliştilor dacă o va propune pe Laura Codruţa Kovesi pentru şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). A urmat descinderea la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), în zgomotele celor 20 de protestatari, care i-au cerut să renunţe la Kovesi.
Aici, în timp ce premierul discuta în secret cu cei cinci membri ai Secţiei de procurori şi cu Daniel Morar, al şaselea, purtătorul lui de cuvânt, Andrei Zaharescu, a retractat deja poziţia exprimată la Jandarmerie.
„Răspunsul nu era legat de numirea doamnei Kovesi la DNA. Au fost mai multe întrebări puse de jurnalişti în acelaşi timp. Primul ministru, urcând în maşină a spus peste umăr: «Da! Ne vedem la CSM.» Despre asta era vorba. Numirea la DNA este o problemă mult prea importantă pentru a o expedia într-un răspuns aruncat peste umăr!”, a declarat Andrei Zaharescu jurnalistului EVZ aflat la faţa locului. Pe ecranele televizoarelor întrebarea reporterului a fost clară: „O veţi numi pe Kovesi la DNA?”. Răspunsul a fost scurt şi fără ezitare: „Da!” D