In ultima vreme, se vehiculeaza tot mai profund temerea ca Romania se va contamina de “cancerul Cipru”.
Chiar mai mult, pe ‘surse’ circula zvonul ca bancile din Romania, impreuna chiar cu Banca Nationala a Romaniei (BNR), urmeaza sa se inchida peste cateva zile, pentru o perioada scurta de timp, exact cum s-a intamplat in Cipru. Motivul ar fi ca populatia s-ar napusti pentru a-si retrage economiile din banci, ingrozita de o potentiala impozitare-confiscare a unei parti din depozitele bancare. Iar bancile s-ar inchide tocmai pentru a preintampina o astfel de avalansa. Exact ca-n Cipru.
Diferente organice
Dar cazurile sunt total diferite, sunt diferente organice intre structura bancar-economica din Cipru si cea din Romania, ceea ce, cu greu, ne-ar putea conduce catre o astfel de concluzie. In ciuda acestui fapt, contaminarea nu este exclusa, dar ea va veni (daca va veni!) mai mult din alte motive, din generalizarea si extinderea panicii.
Da, panica ar putea fi motorul unei retrageri masive a economiilor, chiar daca aceasta panica nu este pe deplin justificata. Din acest punct de vedere, stirile alarmiste, care ii indeamna pe romani sa-si retraga banii din banci, trebuie tratate cu mai multa atentie si responsabilitate, lasand la o parte goana nebuna dupa trafic.
Astfel, ar fi momentul sa privim apocalipsa din Cipru cu luciditate si sa demontam miturile si anti-miturile care inconjoara acest subiect. Iar Econtext va prezinta o lista cu adevarurile despre Cipru, cu miturile si anti-miturile care involbureaza mintea romanilor conectati la ‘cancerul cipriot’.
Panica sau adevar
Dupa cum spuneam, panica poate fi cel mai groaznic adversar pentru sistemul bancar romanesc. Banii nostri sunt corelati, depind unii de altii, iar o avalansa de retrageri ar genera o cascada fatala pentru romani si pentru economia tarii.
O diferenta majora