În ultimul timp ajung în Clinica de Chirurgie II din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon“ din Iaşi, tot mai mulţi pacienţi care suferă de ischemie vasculară abdominală.
Această boală afectează intestinul subţire şi împiedică vascularizarea ţesutului. Tratamentul care se aplică este cel chirurgical, care ridică mari problemele, întrucât o persoană nu poate supravieţui, dacă are o bucată mult prea mare de intestin subţire extirpat. Pacienţii bolnavi de ischemie vasculară abdominală acuză dureri abdominală, de iritaţie la nivelul tubului digestiv.
„Patologia este legată de insuficienţa vasculară abdominală. Este vorba de aşa-numitele ischemii cronice acute. Cei mai mulţi dintre ei vin în situaţii de ischemie cu compromiterea tubului digestiv, afecţiune care nu este, în general, în schema terapeutică actuală. Ca tratament se poate aplica intervenţia chirurgicală, care presupune extirparea zonelor afectate, dar există riscul ca bolnavul să nu poată supravieţui, datorită lipsei alimentaţiei parenterale. Aceşti pacienţi au intenstinul subţire tăiat şi parte din intestinul gros, astfel încât alimentaţia nu se mai poate face corespunzător“, declară prof. dr. Ştefan Georgescu, şeful Clinicii de Chirurgie II.
Tratamentele sunt prea puţine
În fiecare lună ajung la clinica de chirurgie câte doi-trei pacienţi cu această cruntă boală, frecventă în rândul persoanelor de peste 60 de ani. Din nefericire, tratamentele sunt mult prea puţine în cazul ischemiilor vasculare abdominale. Aceste persoane ar trebui să beneficieze de nutriţie venoasă, dar, din păcate, medicina românească nu oferă această posibilitate.
„Mai avem pacienţi care beneficiază de tratament în vederea prevenirii accidentelor acute. Ar fi de făcut în unele situaţii şi tehnici de revascularizare, prin care să desfunzi vasele de sânge. Astfel de chirurgie vasculară nu este în uzul serviciilor noa