Firmele de confectii din Botosani incep sa se confrunte cu o problema in ceea ce priveste forta de munca. Angajatii cu experienta au inceput sa iasa la pensie intr-un numar destul de mare iar tinerii nu prea sunt interesati sa lucreze in domeniul confectiilor.
Reprezentantii firmelor importante de confectii, din municipiul Botosani spun ca incep sa aiba o problema reala cu forta de munca. Ei au apelat la o solutie de avarie, aducand personal din zona rurala dar sustin ca in urmatorii ani problemele vor fi si mai mari deoarece o parte din angajati se vor pensiona.
Manuela Zarug, directorul general al firmei Serconf, sustine ca la ora actuala are nevoie de inca 40-50 de muncitori calificati dar prea putini sunt cei care se prezinta pentru angajare.
„In fiecare luna dau o situatie de necesar de personal la Directia Muncii. In momentul de fata, pot sa mai angajez 40-50 de oameni pentru a completa o formatie de lucru. Pentru a infiinta si schimbul doi, imi trebuie 700 de oameni si nu am de unde sa ii iau. Somajul este destul de mare dar cu toate acestea gasim destul de greu personal. Este o munca destul de grea si de migaloasa si nu place tuturor. Problema este ca intre timp au inceput sa iasa la pensie”, a spus Manuela Zarug.
Multi dintre botosaneni evita sectorul confectiilor deoarece o buna perioada de timp salariile au fost mai mici decat in alte domenii. Intre timp, reprezentantii fabricilor de confectii sustin ca au majorat aceste salarii si au incercat sa ofere conditii mai bune pentru a nu ajunge in situatia de a renunta la comenzi din cauza lipsei fortei de munca.
„La noi, media salariilor a fost in 2012 de 1.800 de lei. Salariul brut. Media salariului pe tara in industria de textila a fost de 1.290 lei. Un muncitor care are categoria a treia are la ora actuala 1.000 de lei, salariul brut. La acesti bani se adauga tichetele de masa.