Problema coplăţii rămâne, şi după intrarea sa în vigoare, un subiect neclar şi controversat. Sunt opinii diferite legate de momentul în care ar trebui aplicată această nouă taxă, dar şi despre obligativitatea ei începând cu 1 aprilie.
Spre exemplu, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, cea mai mare unitate spitalicească cu paturi din Sălaj, Consiliul de Administraţie a stabilit, în cursul după-amiezii de luni, valoarea coplăţii la 5 lei. Nu este foarte clar însă de când se va plăti. ,,Unii spun că ar fi trebuit plătită încă de ieri, de către bolnavii externaţi. Noi am decis că primii care vor plăti această taxă, la externare, vor fi bolnavii care s-au internat în 1 aprilie", ne-a declarat Laurenţiu Barna, managerul spitalului. Referitor la nivelul acestei taxe, stabilit la suma minimă - 5 lei, Barna spune că a fost adoptată această variantă pentru că ,,s-a luat în considerare starea economică a populaţiei judeţului". Oricum, după cum ne-a declarat anterior managerul, foarte puţini pacienţi vor ajunge să plătească efectiv această taxă, întrucât legislaţia prevede mai multe scutiri de la plata ei. Barna explica atunci că din aproximativ 24.000 de internări pe an, 58 la sută, adică aproximativ 14.000, sunt internări prin Unitatea de Primire a Urgenţelor, caz în care legea prevede că nu se percepe coplata. Mai rămân, aşadar, vreo 10.000 de internări, dar şi aici mai intervin scutiri – în cazul a aproximativ 4.000 de internări, care sunt cazuri de bolnavi cronic cuprinşi în programele naţionale, pensionari cu venituri mici, elevi sau studenţi – adică acele categorii exceptate de la plată. Mai rămân, în cel mai bun caz, 6.000 de internări, pentru care, la o taxă de 5 lei, se vor încasa 30.000 de lei pe an. Adică 2.500 de lei pe lună.
Suma rezultată din încasarea coplăţii va fi şi mai mică la Spitalul orăşenesc Jibou, chiar dacă aici Consiliul de Administr