În jur de 6000 de persoane şi-au pierdut viaţa în Siria luna trecută. Ceea ce înseamnă că această lună martie care tocmai s-a încheiat este cea mai sîngeroasă de la începutul revoltei din Siria, în urmă cu doi ani. Revenim la acest dosar şi la impasul total din această ţară.
Cifrele sunt macabre şi pun în lumină o dramă care, aşa cum scrie un universitar în cotidianul Le Monde, are o dimensiune universală. Dintre cei 6000 de sirieni morţi în luna martie, 2080 sunt civili, iar 298 sunt copii care aveau sub 16 ani. De notat în acest bilanţ teribil că 291 dintre victime sunt femei. Din aceste statistici nu fac parte persoanele dispărute, sau victimele din rîndurile miliţiilor pro-Assad.
Intr-un articol publicat în Le Monde, universitarul Jean-Pierre Filiu compară drama care se derulează în Siria cu războiul civil din Spania. De altfel mai mulţi reporteri au lansat această comparaţie încă din septembrie anul trecut cînd regimul încarnat de Bachar Al-Assad a efectuat bombardamente masive asupra oraşului Alep. Iar soarta acestuia a fost comparată de reporterii europeni cu Guernica, oraş distrus de trupele lui Franco în contextul războiului civil spaniol.
Cele două conflicte civile, cel Siria şi cel din Spania interbelică, mai au însă cîteva puncte în comun. In ambele cazuri comunitatea internaţională s-a arătat paralizată. Franco a fost atunci ajutat de Germania nazistă şi de Italia fascistă, la fel cum astăzi regimul sirian este ajutat de Rusia şi de Iran. Citez din articolul lui Jean-Pierre Filiu: “Refuzul democraţiilor occidentale de a interveni în 2011 în Siria a fost la fel de fatal pentru democraţii sirieni ca în 1936 pentru spanioli”.
In ciuda faptului că rebelii sirieni au lansat noi atacuri chiar la Damasc, cu scopul de a muta bătălia decisivă în capitala Siriei, regimul continuă să dispună de resurse importante, în special de aviaţie