Şapte ONG-uri din Moldova sunt printre cei 130 de finalişti din 13 ţări intraţi în competiţia pentru Premiul Fundaţiei ERSTE din 2013
Dar din dar se face rai. O demonstrează şi cele şapte proiecte de la noi, care concurează pentru Premiul pentru Integrare Socială, oferit o dată la doi ani de Fundaţia ERSTE din Austria. Pe lângă faptul că ajută sute de oameni din diferite categorii defavorizate, aceste organizaţii au acum ocazia să ia un premiu bănesc şi să beneficieze de cursuri pentru dezvoltarea organizaţiilor.
AFACERI PENTRU NEVĂZĂTORI
Centrul de susţinere a businessului pentru nevăzători din Chişinău, bunăoară, a învăţat circa 80 de persoane cu probleme de vedere să lucreze la computer, să-şi facă un CV şi să-şi caute un job. „19 dintre ei s-au angajat în diferite domenii, în funcţie de studii: programatori, operatori în centre de apel, secretari, tehnicieni“, povesteşte Ion Şova, directorul executiv al organizaţiei care contribuie şi cu 50% din salariu timp de şase luni. Prin acelaşi proiect, 24 de slab văzători sau chiar orbi au pornit şi au dezvoltat propriile afaceri, primind finanţare de până la 1.000 de euro. Peste 80% sunt în agricultură: prisacă, sere, combine, crescătorii de iepuri sau de găini etc.
În cadrul proiectului „Pentru părinţii noştri“, asociaţia Concordia din Dubăsarii Vechi a deschis 28 de cantine sociale şi zece aziluri pentru bătrâni social vulnerabili. Anterior, organizaţia a creat şi zece centre de plasament pentru copiii orfani şi săraci. Astfel, peste 3.000 de persoane din 57 de localităţi sunt alimentate zilnic gratuit. „Cei cazaţi în centrele sociale sunt implicaţi, de asemenea, în diferite activităţi: şezători, cor, lucru în grădină. Este un loc de întâlnire şi speranţă pentru ei“, afirmă Ana Bordos-Boldişor, manager pentru relaţii publice.
VEDETE PENTRU O ZI
Copiii şi tinerii cu dizabilităţi au î