Inaugurată în luna ianuarie, prima salină artificială din sistemul spitalicesc din România, Salina de la Sanatoriul Dobrița este căutată de sute de pacienți, care vin aici să își trateze diverse afecțiuni. Potrivit conducerii Sanatoriului Dobrița, au venit și pacienți care au achitat contravaloarea ședințelor, dar și mulți bolnavi trimiși prin asigurarea medicală.
Pacienții veniți din afara granițelor județului Gorj stau câteva zile la Dobrița, acolo unde conducerea Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu, cunoscut și sub numele de Sanatoriul Dobrița, le pune la dispoziție și servicii de cazare. Pacienții care nu vin la salină prin trimitere de la medicul de familie-costurile fiind incluse în asigurarea medicală – pot să doarmă la vila sanatoriului. „Vin oameni bolnavi pe trimitere medicală, adică prin Casa Județeană de Asigurări de Sănătate și nu plătesc nimic și vin pacienți din alte județe, din alte localități, și plătesc opt lei per o ședință de salinoterapi care durează 45 de minute. O ședință de la salina noastră echivalează cu patru ore petrecute într-o salină naturală, avem o mare concentrație de aerosoli aici”, a spus Tiberiu Tătaru, directorul Sanatoriului Dobrița.
Bani în plus la bugetul spitalului
În curtea spitalului se află o clădire care a fost reabilitată și modernizată anul trecut și care acum este folosită ca spațiu de cazare pentru pacienții care nu sunt din zonă. O zi de cazare costă 40 lei într-o cameră cu două sau trei paturi. Banii strânși din serviciile de cazare și cei rezultați din achitarea ședințelor de salinoterapie, ajung la bugetul spitalului de la Dobrița. „Nu am făcut o socoteală a banilor care au intrat la bugetul spitalului din ședințele contracost și din cazare, dar sunt câțiva. Salina artificială are mult mai mult succes decât mă așteptam și eu! Ne bucură foarte mult acest lucru. Ș