Coplata pentru serviciile medicale a intrat în vigoare de ieri, 1 aprilie 2013, odată cu aplicarea Contractului-Cadru privind acordarea asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2013-2014.
Pacienţii care au stat în spital începând cu prima zi a acestei luni, vor plăti o sumă modică (între cinci şi zece lei) pentru externare, indiferent de perioada de spitalizare.
Managerii spitalelor ieşene n-au stabilit, deocamdată, ce sumă vor solicita pacienţilor care se internează în unităţile spitaliceşti din oraş. Fiecare spital îşi stabileşte, prin consiliul de administraţie, nivelul coplăţii, care poate varia între cinci şi zece lei. Indiferent de sumă, pacienţii sunt cei mai nemulţumiţi de această taxă. Majoritatea populaţiei consideră că suma achitată lunar pentru Casa de Asigurări de Sănătate este mai mult decât suficientă, iar orice altă taxă suplimentară nu este binevenită. Pe de altă parte, reprezentanţii spitalelor sunt mulţumiţi de coplată, considerând că această taxă nu este ceva imposibil pentru pacienţi, iar cu banii strânşi într-un an de zile se pot face diferite achiziţii pentru unitatea spitalicească.
Cu toate acestea, unele spitale dinIaşinu pot percepe coplata, întrucât pacienţii care sunt trataţi în aceste unităţi sunt scutiţi de astfel de costuri. Astfel, Spitalul Clinic de Urgenţe pentru Copii „Sf. Maria“, dar şi Spitalul de Psihiatrie „Socola“ nu-şi vor taxa majoritatea pacienţilor la externare, deoarece copiii sunt scutiţi în totalitate de la plata taxelor, iar bolnavii cronic şi cei care necesită îngrijiri paliative, la fel. Cei mai mulţi dintre pacienţii de la „Socola“ sunt încadraţi în aceste categorii, ceea ce înseamnă că o sumă infimă va fi recuperată de către reprezentanţii spitalului de la pacienţi, prin coplată.
La Spitalul de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva“, întrucât tariful p