Declaraţia a venit chiar de la preşedintele Nicos Anastasiades, care spune că cercetările vor fi cât se poate de riguroase, chiar dacă ar fi vorba şi de familia sa. Preşedintele cipriot s-a simţit obligat să intervină, după ce presa a scris că o rudă a sa ar fi scos sume importante din Cipru, chiar înainte de închiderea băncilor. Nu sunt însă singurele personalităţi acuzate de ziarişti, care susţin că şi fostul preşedinte comunist al Ciprului, alături de alţi politicieni, ar fi făcut transferuri salvatoare de bani către străinătate, înainte de închiderea unităţilor bancare.
Guvernul de la Nicosia a numit o comisie, din care fac parte trei foşti judecători de la Curtea Supremă, comisie care trebuie să stabilească responsabilităţile în acest scandal, inclusiv cele de natură penală şi să dovedească eventualele delicte. Comisia va cerceta şi o listă, pusă la dispoziţie de presa din Grecia, conform căreia băncile ar fi şters datorii de milioane de euro ale mai multor politicieni şi rude ale acestora, scrie Le Monde. Spania contabilizează costul himerelor (The Times)
De la Londra, The Times scrie despre lucrurile greşite care au dus Spania într-o situaţie financiară grea, astfel încât nu se poate descurca decât cu ajutor internaţional. Dată de multe ori drept exemplu pentru folosirea pe scară largă a fondurilor europene, cu ajutorul cărora au fost realizate mari proiecte de infrastructură, Spania a avut şi încă are la fel de mari probleme financiare. Iar unele dintre investiţii se dovedesc la ora actuală făcute doar pentru a cheltui banii, fără nici un fel de justificare economică. Astfel, reporterii de la The Times au găsit în Spania o închisoare în care nu există nici un deţinut, dar şi un aeroport pe care nu a aterizat niciodată nici măcar o pasăre, că de avioane nu poate fi vorba. Aeroportul din Castelon, în nordul provinciei Valencia, a fos