Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a aprobat pe 28 martie anul curent finalizarea fuziunii dintre fondurile de pensii administrate privat Pensia Viva (fond absorbit) si Alico (fond absorbant).
In urma fuziunii, fondul de pensii administrat privat Alico a ajuns la un numar de 822.420 participanti, dublandu-si totodata cota de piata in Pilonul II de la 6,8% la 14%.
Procesul de fuziune intre fondurile de pensii private din Romania este clar reglementat atat prin legislatia primara cat si prin normele emise de CSSPP, Comisia avand totodata rolul de a supraveghea si controla respectarea tuturor etapelor prevazute de legislatia aplicabila. In cadrul acestei proceduri, CSSPP a stabilit, prin deciziile adoptate, termenii, conditiile si etapele fuziunii. Astfel, cele doua entitati au obtinut, etapizat, autorizarea prealabila de fuziune, in data de 29 august 2012 si ulterior pe cea definitiva, in 30 ianuarie 2013.
"O atentie sporita a fost acordata transparentei operatiunilor de fuziune. Potrivit legii, decizia autorizarii definitive se adopta numai in conditiile indeplinirii cerintelor de informare a participantilor. Astfel, participantii care nu au fost de acord cu noile conditii ale fondului absorbant au avut posibilitatea sa se transfere, fara penalitati, la orice alt fond de pensii administrat privat, in termen de 90 de zile calendaristice de la data publicarii anuntului privind fuziunea.
De asemenea, deciziile CSSPP au fost comunicate, prin diverse mijloace specifice, tuturor entitatilor implicate in acest proces, respectiv administratorilor, depozitarilor si auditorilor financiari ai celor doua fonduri, precum si Casei Nationale de Pensii Publice (C.N.P.P.) si Caselor de Pensii Sectoriale", potrivit unui comunicat al autoritatii de supraveghere.
Procesul de preluarea efectiva, de catre fondul absorbant, a partici