Specialiştii Casei de Insolvenţă Transilvania (CITR) susţin că menţinerea unei companii aflate în insolvenţă, care asigură 1.000 de locuri de muncă, ar trebui să fie o prioritate a statului, iar acesta ar trebui să creeze facilităţi, înlesniri şi reduceri la plata datoriilor.
"Fără a face calcule complicate în care să luăm în considerare şi celelate aspecte - consumul, întreţinerea familiilor etc - menţinerea unei companii care asigură 1.000 de locuri de muncă ar trebui să fie o prioritate a statului, iar acesta ar trebui să se implice în mod activ în a crea facilităţi, înlesniri şi reduceri la plata datoriilor bugetare", se arată într-un comunicat al Casei de Insolvenţă Transilvania.
De asemenea, reprezentanţii CITR precizează că, în prezent, cazurile de restructurare şi reorganizare judiciară reprezintă 4-8% din totalul insolvenţelor.
"Prin efectul de multiplicare, salvarea unei companii cu 1.000 de locuri de muncă are un impact puternic asupra economiei locale, judeţene sau naţionale. Prin efectul de multiplicare, în unele industrii un loc de muncă direct asigură alte patru locuri de muncă indirecte în rândul furnizorilor sau clienţilor. Cele 1.000 de locuri de muncă reprezintă 1.000 de consumatori, care au un impactul pozitiv direct asupra economiei locale. Cum majoritatea acestora au familii sau alţi aparţinători pe care îi susţin din câştigurile salariale, la numărul iniţial putem estima că se adaugă peste 2.000 de consumatori indirecţi", se menţionează în comunicat.
În plus, faptul că nu vor avea loc disponibilizări ca urmare a salvării companiei înseamnă că nu se va pune presiune pe bugetul de stat şi că nu se vor accesa fondurile necesare acordării ajutorului de şomaj pentru disponibilizaţi.
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, şi administratorii judiciari ai companiei de stat Oltchim au an