Scăderea preţului la gazele naturale în SUA a determinat companii europene să privească dincolo de Atlantic pentru a rămâne competitive. Printre acestea şi gigantul chimic BASF, care operează o uzină din oraşul german Ludwigshafen de pe Rin, scrie Washington Post.
BASF, lider mondial în domeniul chimic, şi-a anunţat planurile de expansiune în SUA, unde preţurile la gaze naturale au scăzut la un sfert din cele din Europa, în mare parte datorită inovaţiilor americane în exploatarea gazului de şist, potrivit Agerpres.
Printre cele mai afectate industrii europene se numără cele mari consumatoare de energie, cum ar fi oţelăriile şi fabricile de produse chimice, deoarece folosesc gazele naturale ca materie prima şi sursă de energie. În contextul în care Europa a rămas în urmă în producţia de energie, producătorii de pe continent au avertizat că o reacţie în lanţ ar putea transfera tot mai multe investiţii spre SUA.
"A devenit clar, odată cu scăderea preţurilor la gaze şi electricitate în SUA, ca avem în acest moment un dezavantaj semnificativ faţă de competitorii noştri", a declarat Gordon Moffat, directorul general al Eurofer, principalul grup de lobby pentru producătorii europeni de oţel.
Scurgerea investiţiilor din Europa către SUA costă locuri de muncă şi cântăreşte asupra deciziilor legate de politici de mediu ambiţioase şi costisitoare, despre care criticii spun că contribuie la decalajul energie-preţ.
În Ludwigshafen, mulţi văd SUA drept ţara viitorului. Din 2009, BASF a canalizat peste 5,7 miliarde dolari spre investiţii noi în America de Nord, printre care şi o uzină de acid formic în construcţie în Louisiana, unde compania va fabrica un produs chimic folosit pentru a dezgheţa piste, a argăsi piei şi a păstra hrana pentru animale.
Oficiali de top ai BASF spun că dacă Europa nu va permite o abordare mai agresivă a producţiei de en