În Franţa, acest început de primăvară se caracterizeză, cel puţin în jumătatea de nord a ţării, prin temperaturi anormal de scăzute. Această perioadă de frig prelungit are efecte şi asupra economiei, dar şi a moralului.
Experţii în materie sunt unanimi: niciodată, de cînd sunt înregistrate în mod sistematic temperaturile în Franţa, primele zece zile de primăvară nu a fost atît de reci la Paris şi în alte oraşe din jumătatea de nord, cum ar fi Brest, Strasbourg, Nancy, Lille... Au mai fost ani cu primăveri reci, de exemplu în 1987, în 1970, în 1962 sau în 1955. De data aceasta însă frigul este ieşit din comun.
Unii specialişti în domeniul fenomenelor climaterice consideră că la baza acestor temperaturi hivernale stă de fapt mai vechea problemă a încălzirii atmosferei. Mai precis, topirea banchizei arctice ar modifica shimburile dintre ocean şi atmosferă precum şi circulaţia atmosferică. In consecinţă emisfera nordică a planetei ar trebui să se aştepte la ierni din ce în ce mai grele.
Francezii au însă impresia că iarna “se deplasează” de fapt spre primăvară, pentru că la Crăciun temperaturile au fost cît se poate de blînde, în timp ce acum, cînd este aşteptat timpul frumos, dimineaţa sunt trei sau patru grade...
Pe plan economic această situaţie de frig prelungit sabotează de fapt consumul, spun specialiştii, ca şi moralul familiilor. Si aceasta într-un context cînd creşterea economică se anunţă foarte anemică în Franţa, cu un număr de şomeri record, cum nu s-a mai înregistrat din 1997.
Si pe plan european însă şomajul a atins un nivel record. De 22 de luni consecutiv şomajul creşte în zona euro, iar în februarie erau semnalaţi peste 19 milioane de şomeri. Comisarul european însărcinat cu Afacerile sociale, Laszlo Andor, a reacţionat la aceste cifre printr-un comunicat în care arată că acest nivel de şomaj este inacceptabil şi că re