Premierul Victor Ponta a eşuat în misiunea ce şi-a asumat-o de a rezolva numirea procurorilor şefi, cedând presiunilor venite dinspre aliaţii săi liberali. În România, actualul premier, care este si ministru de justitie interimar, social democratul Victor Ponta a decis că procurorul general al Romaniei va putea fi nominalizat de viitorul ministru al justitiei, portofoliu ce revine, in negocierile dintre social-democrati şi liberali, liberalilor. Decizia anunţată astazi a dat peste cap multe din presupunerile analistilor politici si editorialistilor romani, dar, potrivit Constituţiei, preşedintele Romaniei poate respinge de oricite ori doreste nominalizarea ministrului justiţiei. Relatează Sabina Fati:
Premierul roman Victor Ponta a esuat in misiunea pe care si-a asumat-o de a rezolva numirea procurorilor sefi, cedind presiunilor venite dinspre aliatii sai liberali. A fost pentru prima data cind premierul, care pe termen limitat ocupa si functia de ministru al justitie a reusit sa se inteleaga cu presedintele Traian Basescu asupra celor care ar fi urmat sa preia functiile de procuror general al Romaniei si sef al Directiei Nationale Anticoruptie, DNA.
Premierul roman a recunoscut de mai multe ori in ultimele zile ca este de acord cu numirea Laurei Codruta Kovesi, ca procuror sef anticoruptie. Aceasta ar fi fost concesia pe care Victor Ponta i-ar fi facut-o presedintelui Basescu, numind in schimb in fruntea procuraturii generale un om agreat de coalitia de guvernamint.
Laura Codruta Kovesi a fost procuror general pina asta toamna, cind si-a dat demisia si l-a delegat in locul ei pe Daniel Morar, care urma sa-si incheie cele doua mandate legale in fruntea Directiei Nationale Anticoruptie. Presedintele Romaniei, care-i numeste pe procurorii sefi, la propunerea ministrului Justitiei se pregatea pentru o rocada intre cei doi, numai