Un studiu nou referitor la modul în care mariajul influenţează starea de sănătate a oamenilor demonstrează că partenerii căsătoriţi care acuză probleme de sănătate sunt la fel de expuşi deceselui, precum femeile şi bărbaţii celibatari. Căsnicia este „un medicament“ pentru organism atunci când orice afecţiune este exclusă, relatează publicaţia „Time“.
Rezultatele studiului, expus în cadrul „Jurnalului de Sănătate şi Comportament Social“, propun o nouă viziune referitoare la modul în care mariajul influenţează bunăstarea organismului nostru. Membrii unui cuplu care şi-au oficiat relaţia, dar se confruntă cu diverse boli, au o probabilitate să moară similară cu cea a persoanelor singure.
În ultimii 20 de ani, experţii au demonstrat că oamenii sănătoşi şi necăsătoriţi trăiesc mai puţini ani decât persoanele aflate într-un mariaj. Cu toate acestea, atunci când partenerii căsătoriţi şi cei necăsătoriţi acuză o sănătate şubredă, există o probabilitate egală pentru apariţia unei morţi premature la ambele categorii.
Experţii au urmărit comportamentul şi atitudinile a 789.000 de persoane intervievate în cadrul unui sondaj naţional desfăşurat între 1989 şi 2004. Subiecţilor li s-a cerut să-şi evalueze propria stare de sănătate cu ajutorul unui calificativ. Aceste date au permis celor doi specialişti, Zheng şi Patricia Thomas, să determine numărul persoanelor care au decedat în această perioadă, şi anume 24.100 de oameni.
Astfel, persoanele celibatare, cu o stare excelentă de sănătate, au o probabilitate cu 58% mai mare să moară decât tinerii căsătoriţi. Situaţia este asemănătoare şi în cazul bărbaţilor divorţaţi, dar şi al văduvelor care au o probabilitate cu 62%, respectiv 93% mai mare să decedeze în raport cu perechile care şi-au oficializat relaţia.
Căsnicia poate reprezenta un avantaj atunci când partenerii nu se confruntă cu diverse afecţiu