* Producătorii îşi recuperează certificatele verzi din 2017
* Marii consumatori, scutiţi de plata certificatelor cu condiţia realizării de investiţii în eficienţă energetică
* Şi populaţia va plăti facturi mai mici pentru certificatele verzi
Producătorii de energie "verde" (din surse regenerabile, respectiv vânt, soare, apă, biomasă) primesc certificate verzi pentru fiecare MWh livrat către consumatori. Furnizorii de electricitate sunt obligaţi să cumpere aceste certificate şi îşi recuperează costurile integral de la consumatori.
Cum schema suport a producţiei de energie "verde" aplicată în ţara noastră este generoasă, poate cea mai generoasă din Europa, trăim un adevărat "boom" al investiţiilor în parcuri eoliene şi fotovoltaice în special. Şi aşa facturile populaţiei şi agenţilor economici au început să creas-că vertiginos. De exemplu, în acest an, plătim cu 70% mai mult decât anul trecut pentru energia "verde".
Dacă pentru populaţie şi micii consumatori factura energiei curate este, deocamdată, suportabilă, pentru indus-trie "decontul" este unul usturător.
În ultimii ani, certificatele verzi s-au tranzacţionat la preţ maxim din cauza faptului că nu producem suficientă energie verde cât să acoperim cererea (cotele obligatorii de achiziţie a certificatelor). Pentru acest an, ANRE estimează că vor fi emise certificate verzi în valoare totală de circa 600 milioane de euro.
În prezent, producătorii de energie eoliană primesc 2 certificate verzi/MWh, cei care produc energie fotovoltaică au 6 certificate verzi/MWh, iar cei care au microhidrocentrale - 3 certificate verzi/MWh. Preţul de tranzacţionare al unui certificat a fost, în ultimii ani, în jur de 50-55 de euro.
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a anunţat, ieri, că propune amânarea, timp de trei ani şi jumătate, a acordării unui anumit număr de