-AA+A
Expoziţie fabuloasă la Arhivele Statului, apreciată de elevi foto: Mesagerul de BNŞcolarii care iubesc istoria nu pot fi privaţi, în săptămâna „Şcoala altfel”, de a vedea expoziţia „Oameni, tradiţii şi meşteşuguri rurale în fotografia de arhivă”, recent deschisă în generosul spaţiu de la parterul imobilului în care funcţionează Arhivele Statului.
Fotografii reproduse foarte bine, urmare a colaborării Arhivelor Statului cu Centrul Judeţean pentru Cultură şi cu Biblioteca Judeţeană, au fost scoase pentru întâia dată la vedere din colecţiile „Iuliu Moisil”, „Dumitru Nacu”, „Anton Coşbuc” şi „Victor Moldovan”. Fotografiile reprezintă ţărani din jurul anului 1900 la vârsta copilăriei, a tinereţii, a nunţii, a maturităţii şi la cea a bătrâneţii. Familia întreagă sau doar soţii din alte vremuri pot fi văzuţi laolaltă, comunicând atât de multe despre viaţă şi societate, după cum ne-a spus profesorul Ion Mureşan, directorul Arhivelor Statului. Grăitor în mod cu totul particular este grupajul de fotografii realizate în judeţul nostru în timpul cercetărilor realizate de Dimitrie Gusti şi de echipa sa în perioada interbelică. „Tăiatul porcului surprins pe hârtia fotografică nu pare diferit de modul cum se practică azi”, crede Cornelia Vlaşin, care le-a oferit, marţi, elevilor de la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” explicaţii clare, detaliate, apoi s-a referit la clacă, la meşteşugul lemnăritului, transportul lemnului, construirea podurilor acoperite, de asemenea la ţesut şi altele.
Cea mai veche fotografie din expoziţie este cea din 1885 cu Antonia Vlad, învăţătoare de pe Valea Bârgăului; tot veche, fără dată însă, este o fotografie cu un grănicer cu puşca pe umăr. De interes sunt şi materialele care îi prezintă pe maghiari şi ţigani, de asemenea pe românii din sudul ţării şi din Basarabia, la seceriş, la sfinţitul bucatelor de Paşti etc., oferind