Preşedintele CSM, Oana Schmidt Hăineală, a declarat marţi, după şedinţa Secţiei de procurori a Consiliului, că nu au fost pronunţate nume ca propuneri pentru şefia parchetelor, ci au fost reiterate exigenţele privind candidaţii, legate de experienţă managerială, portofoliu profesional şi reputaţie.
"Nu s-au pronunţat nume. Am spus care sunt exigenţele noastre. Este opinia unanimă a magistraţilor din secţia de procurori, manifestat constant din septembrie (2012 - n.r.) încoace. Avem o procedură (pentru selecţia şefilor parchetelor - n.r.) prevăzută de lege, nu îmi cereţi să comentez legea", le-a declarat Hăineală jurnaliştilor, după şedinţa Secţiei de procurori, la care a participat şi premierul Victor Ponta.
Cu acelaşi prilej, preşedintele CSM a detaliat criteriile de exigenţă, menţionând "background"-ul, experienţa profesională, portofoliul de cazuistică, experienţa managerială la nivel înalt, reputaţia, integritatea.
"Să provină din structurile specializate, să ştie foarte bine ce fel de activitate se desfăşoară în aceste structuri", a mai spus Hăineală, despre candidaţii pentru şefia parchetelor.
Preşedintele CSM a mai spus că, în opinia sa, procedura de selecţie trebuie "formalizată prin ordin de ministru", pentru a satisface exigenţele Comisiei Europene şi ale sistemului judiciar. Hăineală a adăugat că nu are "mandat" să facă alte recomandări unui "om politic", respectiv viitorului ministru al Justiţiei.
"Vom ţine interviurile public, avem criteriile de evaluare a candidaţilor", a mai spus Hăineală, despre evaluarea candidaţilor de către CSM.
Procedura de selecţie pentru şefia Parchetului General şi cea a DNA va fi reluată după ce, în 22 noiembrie 2012, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) i-a respins pe candidaţii Tiberiu Niţu şi Ioan Irimie, propuşi de ministrul de atunci al Justiţiei, M