Secretarul de stat în Ministerul Sănătații, Raed Arafat, a anunţat astăzi la Constanţa că în cel mult 2-3 luni, bolnavii internaţi în spitalele din România nu vor mai fi nevoiţi să-şi cumpere din propriul buzunar medicamente şi materiale sanitare.
Şi asta pentru că toate cele 54 spitale incluse în programul strategic vor primi chiar din acestă lună finanţări suplimentare, pe tarif de caz ponderat. Plus că spitalele intră în programul de Terapie Intensivă,” ce aduce o sumă semnificativă ca şi subvenţie pentru cazurile critice care se tratează în Urgenţe şi care până acum erau subfinanţate şi spitalele nu puteau să trateze corect şi de multe ori trimiteau bolnavii să cumpere medicamente din oraş”.
Secretarul de stat i-a atenţionat pe şefii de secţie că intrând în acest program nu vor mai avea probleme de aprovizionare şi nu vor mai avea voie să-i oblige pe bolnavi să-şi cumpere medicamente. Le-a explicat că „automat, pe lângă subvenţionarea Terapiei Intensive, banii vor creşte şi în spital cu câteva zeci de miliarde de lei vechi”.
Spitalele care îi pun pe bolnavi să plătească medicamentele riscă pierderea finanţării
Dacă vor exista situaţii în care bonavul are nevoie de un medicament care nu se găseşte în spital, „acest lucru nu se solicită familiei, nu se solicită direct pacientului ci se solicită direct managerului spitalului, care trebuie să găsească soluţie dacă aceast este justificată”. Fenomenul nu va dispărea însă imediat , „nu mă aştept să fie o soluţie care se întrerupe brusc, dar mă aştept ca în două trei luni să se întrerupă sau să scadă acest mecanism. Noi vom face monitorizări la nivel general în toate cele 54 spitale din ţară”. Dacă însă în acest interval se va continua cu cererea de medicamente de la bolnav ,” spitalul riscă să piardă finanţarea respectivă şi să se ia măsuri serioase din partea ministerului „
Managerii vor