Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, anunţă într-un interviu la RFI că va promova marţi, 2 aprilie, pe site-ul ministerului o Ordonanţă privind modificarea legii de stabilire a sistemului de promovare a energiei din resurse regenerabile. Legea va fi suspendată trei ani şi jumătate, până la 1 ianuarie 2017. În această perioadă, numărul de certificate se va înjumătăţi, precizează el.
De ce umblă Guvernul la certificatele verzi? Constantin Niţă declară că "argumentul principal este acela că influenţa certificatelor verzi atât în, să spun aşa, în preţul de cost al produselor care sunt fabricate în România, cât şi asupra consumatorului casnic a început să fie foarte mare. Vă dau un exemplu: la începutul lui ianuarie am majorat preţul la energie electrică cu 10%, din care 4% au constituit practic preţul certificatelor verzi. Mai mult decât atât, suntem confruntaţi cu un protest, dacă vreţi, al întreprinderilor industriale din România, cele care sunt mari consumatoare de energie şi nu numai, în sensul că acestea suportă cel mai mult acest efect al preţului certificatelor verzi în preţul de cost al produselor pe care le fabrică. Şi aceste lucruri ne dau o mare bătaie de cap".
"În al doilea rând, trebuie să ţinem cont şi de investitorii care au investit în această industrie energetică regenerabilă. Deci iată suntem prinşi într-o menghină: pe de o parte, consumatorul casnic şi industrial, pe de altă parte, investitorul care a riscat şi a investit în acest domeniu", explică ministrul social-democrat. "Nu putem închide fabricile mari consumatoare de energie"
Constantin Niţă spune că "nu putem să închidem fabrici, care sunt mari consumatoare de energie, de exemplu Arcelor Mittal, Alro şi alte mari societăţi industriale, care ne plătesc foarte mult pentru aceste certificate şi care în preţul de cost se reflectă şi sunt deja nerentabi