Bursa cipriotă de valori a anunţat marţi că tranzacţionarea de titluri ale celor mai mari bănci din Cipru sunt suspendate până la jumătatea lunii aprilie pentru a proteja acţionarii.
Măsura este una obişnuită, aplicată în astfel de cazuri, când există riscul ca investitorii să vândă masiv acţiunile unităţii bancare considerate riscante din cauza crizei care a lovit puternic statul.
Bank of Cyprus, cea mai mare bancă din Cipru, şi Laiki Bank, a doua ca mărime, sunt instituţiile bancare cel mai afectate de planul de salvare a economiei cipriote. Laiki va fi divizată în două unităţi distincte, o aşa-zisă "bancă bună", unde vor fi transferate activele lichide şi solvabile ale băncii, şi o "bancă rea", în care vor fi transferate toate activele toxice ale instituţiei de creditare.
În cazul clienţilor Bank of Cyprus, toate depozitele neasigurate mai mari de 100.000 de euro vor fi suprataxate cu 37,5%, însă rata de impozitare poate ajunge până la 60% pentru clienţii Laiki.
Luni, reprezentanţii sucursalei din România a Bank of Cyprus au anunţat că suspendă operaţiunile din România pentru o săptămână, începând de la 1 aprilie, potrivit deciziei Băncii Centrale a Republicii Cipru, pentru a identifica o soluţie de vânzare a sucursalei de la Bucureşti, iar clienţii pot retrage bani de la bancomate, a anunţat luni banca.